اگر به‌تازگی صاحب فرزند شده‌اید، حتماً ذهنتان پر از سؤالات متعدد درباره نگهداری و مراقبت از نوزادتان است. خب، حق هم دارید چون نوزاد تازه متولد شده آن‌قدر به نظر ظریف و آسیب‌پذیر می‌آید که بعضی از مادرها حتی می‌ترسند حمامش کنند، به همین منظور اگر تازه مادر شده‌اید یا باردار هستید شمارا به خواندن مطلب زیر در مجله سلامت و زیبایی جهان گستر دعوت می‌کنیم.

جوش‌های پوستی در بدو تولد

خیلی از نوزادان در بدو تولد در سرتاسر بدنشان جوش‌های ریز دارند اما خوشبختانه این جوش‌ها بعد از چند هفته خودبه‌خود از بین می‌روند. همچنین وجود جوش‌های ریز سفید رنگ شبیه کورک روی صورت و به‌خصوص روی پل بینی، طبیعی است و آن‌هم خودبه‌خود برطرف خواهد شد. این جوش‌ها به دلیل عدم تکامل غدد عرق و چربی در بدن نوزاد دیده می‌شوند و در حدود 4 تا 6 هفتگی نیز از بین خواهند رفت.

پوسته‌های ریز و چرب روی سر

سر نوزادان یکی از آسیب‌پذیرترین عضوهای بدنشان است چون هنوز استخوان‌های آن کاملاً سفت نشده و به هم متصل نشده‌اند. قسمت نرمی که به اسم ملاج در بین مردم شناخته می‌شود، ناحیه‌ای است که استخوان‌ها در آن هنوز به یکدیگر به‌طور کامل جوش نخورده‌اند. نوزادان 2 ملاج دارند؛ یکی در قسمت جلویی و یکی در قسمت پشتی سرشان. این 2 قسمت در 2 سال اول زندگی نوزاد کاملاً بسته خواهند شد. در مورد این 2 قسمت خیلی باید با احتیاط رفتار کنید، هرچند یک‌لایه ضخیم پوست از آن‌ها مراقبت می‌کند.

یکی از مشکلاتی که سر نوزادان پیدا می‌کند، آن است که پوست سر آن‌ها، به‌ویژه قسمتی که موقع خواباندن نوزاد روی زمین قرار می‌گیرد یا بالای سر پوسته‌پوسته می‌شود. برای برطرف کردن این مشکل استفاده از شامپو کف مخصوص نوزادان برند موستلا توصیه می‌شود.

مراقبت از چشم‌های نوزاد

وقتی نوزادتان را حمام می‌کنید، حتماً از محصولات مخصوص کودکان که چشم را نمی‌سوزاند استفاده کنید. برای پاک کردن چشم‌های نوزاد هم از یک پارچه تمیز یا حوله نرم استفاده کنید. پارچه را مرطوب کرده و از گوشه داخلی چشم به سمت بیرون به‌آرامی روی پلک نوزاد بکشید.

اگر در چند ماه اول چشم‌های نوزادتان بی‌هدف این‌طرف و آن‌طرف می‌رود، نترسید! ممکن است به نظر برسد نوزادان تا چند هفته اول چشمشان چپ است! ولی این موضوع طبیعی است و نوزاد شما در حال تمرین برای به دست آوردن کنترل کامل روی ماهیچه‌های چشم‌هایش است.

زمان‌بندی شیردهی

در 2 ماه اول باید هر وقت نوزاد شیر می‌خواهد به او شیر بدهید یعنی تقریباً هر 2 ساعت یک‌بار. اگر نوزاد شما شیر خودتان را می‌خورد، هر بار اجازه دهید حدود 15 دقیقه از هر سینه شیر بخورد و اگر شیر خشک به او می‌دهید، هر بار بین 60 تا 120 سی‌سی برای او لازم است. نوزادان با هر بار شیر خوردن مقدار زیادی هوا بلع می‌کنند، بنابراین هر بار بعد از شیردهی باید حتماً باد معده آن‌ها را بگیرید. نوزاد را به حالت ایستاده نگهدارید و سر او را با دست خودتان حمایت کنید. سپس به‌آرامی پشت او را مالش دهید. صبر داشته باشید، برای این‌که بادگلو نوزاد را بگیرید گاهی لازم است تا 10 دقیقه منتظر شوید.

جلوگیری از ادرار سوختگی

ناحیه تناسلی نوزادان نیاز به مراقبت خاصی دارد. پوشک نوزادتان را باید به‌طور منظم عوض کنید، به‌خصوص این‌که نباید اجازه دهید تا پوشک کثیف در پای نوزاد بماند. بعد از هر بار عوض کردن پوشک و شستشوی نوزاد، باید صبر کنید تا پای او کاملاً خشک شود و بعد پوشک را بپوشانید. برای جلوگیری از ادرار سوختگی می‌توانید از کرم‌های پیشگیری و درمان مثل 123 ویتامین بریر موستلا استفاده کنید.

حواستان به گردن نوزاد تازه متولد شده باشد!

یکی از مهم‌ترین چیزهایی که باید در مورد نوزاد خیلی به آن دقت کنید گردن نوزاد است. همیشه وقتی نوزاد را برمی‌دارید یا می‌خوابانید، همچنین هر وقت او را در آغوش می‌گیرید، باید با دستتان گردن و سر او را حمایت کنید البته زیاده از حد هم نباید او را سفت نگهدارید، بالاخره نوزادان هم برای حرکت احتیاج به فضا دارند!

موقع حمام کردن نوزاد هم به چین‌های پشت گردن او توجه کنید و با دقت آن‌ها را بشویید.

بند ناف

بند ناف معمولاً تا پایان هفته دوم یا سوم با نوزاد شما خواهد بود البته استثناهایی هم وجود دارد. مثلاً ممکن است برای بعضی از نوزادان افتادن بند ناف 8 هفته طول بکشد. برای مراقبت از بند ناف به نکات زیر توجه کنید:

  • منطقه اطراف بند ناف را خشک و تمیز نگهدارید.
  • نوزاد را برای حمام کردن به‌طور کامل درون وان فرو نبرید تا زمانی که بند ناف بیفتد با اسفنج مرطوب بدن نوزاد را تمیز کنید.
  • هنگام تعویض پوشک لبه بالای آن را زیر بند ناف تا کنید تا بند ناف در معرض هوا قرار داشته باشد و با ادرار تماس پیدا نکند.
  • در هوای گرم به نوزاد باید فقط پوشک و یک تی‌شرت گشاد بپوشانید تا جریان هوا زیر لباسش برقرار شده و بند ناف سریع‌تر خشک شود.
  • از پوشاندن لباس‌های زیر دکمه‌دار تا زمانی که بند ناف بیفتد خودداری کنید.
  • هیچ‌گاه سعی نکنید بند ناف را با دست بکنید حتی اگر خیلی شل شده باشد و تنها اتصال آن رشته‌ای نازک باشد. بگذارید بند ناف خودش بیفتد.

ناخن گرفتن نوزادان

نوزاد تازه متولد شده شما در بدو تولد آن‌قدر کوچک است که بعید است بتوانید بدون آسیب زدن به انگشت‌های نازکش ناخن‌های او را بگیرید؛ بنابراین بهتر است، صبر کنید تا یک ماهی بگذرد. بعد می‌توانید به کمک ناخن‌گیر مخصوص نوزاد، ناخن‌های او را کوتاه کنید. برای این‌که در این مدت کوچولو با ناخن‌هایش صورتش را خراش ندهد، می‌توانید دست‌هایش را با دستکش بپوشانید.

نظر شما چیست؟