این نکته بسیار مهم است که آگاه باشید تغییرات در ظاهر و رنگ ناخنها نشان از مشکلات و بیماریهای درونی داشته و میتوان با چند راهکار ساده در حفظ و زیبایی آن کوشید.ناخن بخشی از دستگاه پوششی بدن است. بخشهای دیگر این دستگاه شامل پوست، مو و غشاهای مخاطی هستند. صفحات حفاظتی که ناخن نامیده میشوند، انتهای انگشتان دستوپا را میپوشانند. ناخنها اساساً از کراتین که یک پروتئین درشت مولکول در مو و پوست است، تشکیل شدهاند. ناخنها از ماتریکس که زیر یک چینپوستی به نام کوتیکول قرار دارد و از لانولا (ماهک) که منطقهای هلالی شکل در قاعده ناخن است، رشد میکنند.
ناخنها منعکسکننده عادتهای خوب و بد فـرد هستند. جدا از جنبه زیبایی، ناخنها وظایف دیگری نیز بر عهده دارند، از جمله کمک به بــلند کردن اجـسـام با ایجاد تکیهگاه برای بافت انگشتان و یا دستکاری اجسام و از هـمـه مهمتر آنکه ناخنها سلامت عمومی بدن را منعکس میکنند. مشکلات موجود در کبد، ریهها و قلب میتوانند در ناخن خود را نشان دهند. بهعنوان مثال:
1. ناخنهای رنگپریده و کمرنگ
معمولاً نشانه کمخونی، نارسایی قلب، بیماریهای کبدی و سوء تغذیه است.
2. ناخنهای زرد رنگ
یکی از شایعترین دلایل زرد بودن ناخنها، عفونتهای قارچی است. با بدتر شدن عفونت، بستر ناخن ممکن است فرو برود و ناخنها ممکن است ضخیمتر شوند. در موارد نادر، ناخنهای زرد میتوانند نشاندهنده یک بیماری جدی مانند بیماری شدید تیروئید، بیماریهای ریه، دیابت یا پسوریازیس باشند.
3. ناخنهای کبود
ناخن با رنگ مایل به آبی میتواند به این معنا باشد که بدن اکسیژن کافی دریافت نمیکند. همچنین میتواند نشاندهنده وجود یک عفونت در ریه مانند پنومونی باشد. برخی از مشکلات قلبی نیز با ناخنهای مایل به آبی همراه هستند.
4. ناخن با سطح ناصاف
اگر سطح ناخن موجدار و یا حفرهدار باشد، این امر ممکن است نشانه اولیه پسوریازیس و یا آرتریتهای التهابی باشد. تغییر رنگ ناخن شایع است. پوست زیر ناخن میتواند به رنگ قهوهای مایل به قرمز به نظر برسد.
5. ناخنهای ترکخورده و یا دو نیم شده
ناخنهای خشک و شکننده که دائماً دچار ترک یا دو نیم شدن میشوند، با بیماری تیروئید مرتبط میباشند. ترک یا شکاف ناخن در ترکیب با رنگ زرد، بیشتر احتمال یک عفونت قارچی را مطرح میکند.
6. ناخن جویده شده
جویدن ناخنها ممکن است چیزی بیش از یک عادت قدیمی نباشد، اما در برخی موارد آن را نشانهای از اضطراب دائمی میدانند. ناخن جویدن و کندن ناخن با اختلال وسواس نیز در ارتباط است. اگر شما نمیتوانید جویدن ناخن را متوقف کنید، بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید.
- در کنار بیماریها و مشکلات فوق، عوامل دیگری نیز مثل استفاده از مواد شوینده شیمیایی بهطور روزانه و تکراری
- لاک و لاک پاککنهای نامرغوب و افزایش سن نیز باعث شکنندگی و آسیبپذیری بیشتر ناخنها میشوند.
اگرچه تغییرات ناخن همراه با بسیاری از بیماریها اتفاق میافتند، اما این تغییرات بهندرت اولین علامت بیماری میباشند. از طرفی بسیاری از ناهنجاریهای ناخن بیضرر هستند، مثلاً همه افرادی که ناخن سفید دارند مبتلا به هپاتیت نمیباشند. اگر شما در مورد ظاهر ناخنهای خود نگران هستید، با یک پزشک متخصص پوست مشورت کنید. همچنین رعایت نکاتی چون استفاده از دستکش در هنگام کار با مواد شیمیایی، استفاده از کرمهای تقویت دست و ناخن با پایه طبیعی و گیاهی و همچنین استفاده از مواد زیبایی (لاک) با کیفیت مرغوب و از همه مهمتر رعایت رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیهای تازه، نیز میتواند به زیادتر شدن و استحکام ناخنها کمک کند.