ریزش موها بخشی از چرخهی طبیعی رشد آن است، در این چرخه موهای قدیمی میریزند تا موهای جدیدتری رشد کنند. شما احتمالاً روزانه، هنگام شانه کردن، استحمام و …، شاهد ریزش ۵۰ تا ۱۰۰ تار موی خود هستید و این کاملاً طبیعی است. این ریزش مو تا حدودی طبیعی است و هیچ جای نگرانی ندارد، زمانی باید اقدام به درمان و مراجعه به متخصص کنید که ریزش روزانه شما بیش از این مقدار باشد.
قبل از اینکه دربارهی علت ریزش مو بگوییم، ابتدا با سیکل زندگی موها آشنا شوید.
سیکل زندگی هر تار مو به سن، ناحیهای که مو در آن رشد میکند بستگی دارد و به ۳ فاز تقسیم میشود:
۱. مرحلهی آناژن (فاز رشد): این مرحله بین ۲ تا ۷ سال طول میکشد. بهطور طبیعی ۸۵ تا ۹۰ درصد از موهای سر ما در این مرحله به سر میبرند.
۲. مرحلهی کاتاژن (فاز بدون تغییر): این مرحله ۲ تا ۳ هفته طول میکشد و در آن فولیکولها تحلیل میروند.
۳. مرحلهی تلوژن (فاز ریزش): این مرحله حدود ۳ ماه طول میکشد و در انتهای آن مو میریزد.
انواع ریزش مو
ریزش مو علتهای زیادی دارد و بهطورکلی به دو دستهی ریزش الگوی مردانه (مزمن) و ریزش با الگوی زنانه (ریاکشنال)، تقسیم بندی میشود.
۱. ریزش مو الگوی مردانه (مزمن): شایعترین علت نازک شدن و ریزش موها در آقایان و خانمها است. ریزش مو مردانه به دلیل عدم تعادل در هورمونها ایجاد میشود؛ که وابسته به هورمون جنسی مردانه است. ریزش مو با عقب رفتن خط رویش موها و کمپشت شدن و محو شدن تدریجی موها از قسمت فرق سر و قسمت جلوی سر مشخص میشود. برای درمان این نوع ریزشها ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید و پس از انجام آزمایشهای لازم در کنار درمان، حتماً از شامپوهای گیاهی استفاده کنید.
۲. ریزش مو الگوی زنانه (ریاکشنال): این نوع ریزش بر اثر واکنش به یک اتفاق مثل شوک عصبی، رژیم غذایی و… است که باعث کاهش تراکم کلی موی سر و نازک شدن موها میشود. برای درمان این نوع ریزشها، پیشنهاد میکنیم از شامپوهای ضد ریزش بیونیج با تمرکز بر افزایش گردش خون مویرگی و تبادلات سلولی، محافظت از بافت همبند اطراف پیاز مو، کمک به کراتین سازی استفاده کنید.
قبل از درمان، به دنبال علت ریزش مو باشید
در این مطلب میخواهیم به بررسی علل ریزش مو بپردازیم، قطعاً اولین قدم برای درمان، تشخیص درست، دلیل ریزش مو است.
در ادامه به معرفی دلایل اصلی و شایع ریزش مو میپردازیم:
ارثی: شایعترین علت ریزش مو وراثت است و معمولاً با افزایش سن رخ میدهد. افرادی که در خانوادهی خود سابقهی ریزش مو با الگوی زنانه و یا مردانه دارند، به احتمال زیاد دچارش خواهند شد.
تغییرات هورمونی: در اثر تغییرات هورمونی گیرندههای آندروژن (هورمون مردانه) در پوست سر فعال میشوند. فولیکولهای مو کوچک میشوند و شما شروع به از دست دادن موهای بیشتری میکنید که بارداری، استفاده از قرصهای ضدبارداری و … باعث عدم تعادل هورمونی میشود.
بیماریها و مصرف برخی از داروها: بیماریهای تیروئیدی، دیابت، فقر آهن، اختلالات تغذیهای و کمخونی میتوانند باعث ریزش مو شوند. اکثر مواقع، زمانی که بیماری زمینهساز ریزش مو درمان میشود، رشد مجدد مو نیز صورت میگیرد.
استرس و فشارهای عصبی: استرس علاوه بر عوارضی برای بدن دارد، علت ریزش مو نیز محسوب میشود. همچنین در شرایط استرسزا اغلب رفتاری عصبی از خود نشان میدهند یا دچار شوک خواهند شد. شوک میتواند در عملکرد صحیح ارگانهای بدن اختلال به وجود بیاورد و از دست دادن مو نیز یکی از عوارض آن خواهد بود.
استفاده از محصولات شیمیایی: بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی که برای مو استفاده میشوند، به دلیل داشتن مواد شیمیایی برای مو مضر هستند و در صورت استفاده بیشازحد، باعث خراب شدن، ضعیفی مو و درنهایت ریزش آنها میشوند.
همانطور که اشاره کردیم، دلایل ریزش مو بسیار گسترده هستند و نمیتوان یک بیماری را علت اصلی ریزش مو در همه افراد دانست. ریزش مو در هر سنی که رخ دهد، باید درمان شود و درمان مناسب وابسته به تشخیص درست و بهموقع علت ریزش مو است.